Damien Hirst

 

Damien Hirst (Bristol, 7 juni 1965) is een Brits kunstenaar. Hij is een van de belangrijkste leden van een groep die later onder de naam Young British Artists (YBA) bekend is geworden. Zijn doorbraak kwam in 1988 tijdens een tentoonstelling genaamd Freeze (bevroren) in een leegstaand Londens havenpand. Deze groep werd bekend door de aankopen van de Britse kunstverzamelaar Charles Saatchi.

Werk

Zijn bekendste werken zijn dieren (onder meer een tijgerhaai, schaap en een koe) die in een aquarium zijn gepreserveerd in formaldehyde. Vaak dragen deze werken een lange titel, die niets te maken heeft of lijkt te hebben met het beest. De installatie met de haai (1991) heet bijvoorbeeld The Physical Impossibility Of Death In The Mind Of Someone Living (vrij vertaald: De fysieke onmogelijkheid van de dood in de geest van iemand die leeft).

Een ander bekend werk is For the Love of God, een platina afgietsel van een schedel van een 18e-eeuwse Europeaan, bezet met 8601 diamanten, waarvan een roze van 52,4 karaat. In 2010 maakte Hirst een versie van For the Love of God met een babyschedel genaamd For heaven's sake. De platina schedel is bedekt met 8601 kleine witte en roze diamanten en de grote roze Skull Star Diamond.

"All Hail Damien Hirst!"

"All Hail Damien Hirst!", Tamiko Thiel, 2012.

Maak jouw eigen website met JouwWeb