David Hockney

 

Engelse schilder, Graficus en fotograaf, geboren 9 juli 1937 te Bradford, Yorkshire, Engeland.... Hij is één van de bekendste kunstenaars van na de oorlog. Hij is schilder, tekenaar en etser. Hij was een tijdlang verbonden met de popartbeweging, maar heeft zich daarvan later afgekeerd. Hockney gaat in zijn werk uit van de tekening, waarmee hij in feite de grote westerse traditie in de kunst sinds de renaissance weer opneemt. Hij heeft in alle grote musea van de wereld geëxposeerd.

 Hockney begon als een schilder die doeken maakte met een anekdotisch karakter. Maar in 1964 vestigde hij zich in Californië waar hij een meer realistische schilderswijze ontwikkelde. Hij gebruikte thema's als zwembaden, portretten en landschappen. Een van zijn bekendste werken is het doek A bigger splash (1967), waarin een zwembad te zien is. Maar ook schilderde hij zijn twee teckels Boogie en Stanley en stillevens.

Enkele jaren later begon hij foto's in zijn schilderijen te verwerken, een begin van talrijke collages bestaande uit foto's die op zo'n manier bij elkaar zijn gebracht, dat het kubisme eruit herkend kan worden.

Na 1980 kreeg het werk van David Hockney een meer expressionistisch karakter. In zijn schilderijen bleek duidelijk zijn interesse voor andere kunstenaars als Pablo Picasso. David Hockney is niet alleen als schilder actief. Hij is ook een voortreffelijk tekenaar en graveur. Bovendien heeft hij zich aan het ontwerp van decors voor balletvoorstellingen gewaagd