environment

60er jaren

 

Environment

Een environment of omgevingssculptuur is de kunstzinnige vormgeving van een bepaalde ruimte zoals een kamer, theater, straat of plein waarbij verschillende materialen, bewegingen, klank, licht andere communicatiemiddelen een rol spelen. Een installatie is een vorm van environment, een meestal tijdelijk opgebouwde constructie. Soms wordt er niet enkel met beeldende vormen gewerkt, maar ook met geurstoffen of geluid. Die laatste vorm noemt met sound art.

kienholz

Edward Kienholz werd geboren in Fairfield in de staat Washington. Hier woonde hij tot 1953. In dit jaar verhuisde hij naar Los Angeles waar hij in 1954 zijn eerste houten assemblages maakte.

In de jaren '60 start hij met zijn tableau series. De eerste titel in deze serie is Roxy's (1962), gebaseerd op een beroemd bordeel uit 1943. In dit werk combineerde de zogenaamde funk kunstenaar het dadaïsme en de pop-art. Ook gebruikte hij hierbij B-films om een beeld te geven van de stedelijke degeneratie. Vanaf 1965 bereidde Kienholz deze kostbare installaties voor op bronzen plaquettes waarop de titel en een beschrijving van het werk stonden. De opdrachtgever kon dan beslissen of hij door moest gaan met zijn werk, en zo ja, hem een voorschot geven op de productie kosten. The State Hospital (1965) is een van de weinige werken die op deze manier tot stand is gekomen.

Vanaf midden jaren '70 verblijft Kienholz enkele perioden in Berlijn, waar hij vooral werken maakt die een satire op het nazi bewind waren. In 1981 brengt hij naar buiten dat hij sinds deze periode samenwerkt met zijn vrouw, Nancy.

Wanneer Kienholz in 1994 overlijdt, is zelfs zijn begrafenis een kunstwerk. Het lichaam wordt rechtop in een auto geplaatst met naast hem de as van zijn overleden hond. Tijdens de plechtigheid wordt de auto in het graf gereden waarna het wordt bedekt met aarde

kienholzkienholz

HYPERREALISME

Hyperrealisme

 

Het hyperrealisme, ook fotorealisme genoemd, is een stroming in de kunst uit de jaren 60 en 70 van de twintigste eeuw. In deze vorm van hedendaagse kunst wordt de werkelijkheid op een zo realistisch en neutraal mogelijke manier weergegeven

duane hanson

Maak jouw eigen website met JouwWeb