GRAFFITI

graffiti

Het woord "graffiti" betekent "ingekraste tekeningen" en is de meervoudsvorm van het Italiaanse woord graffito, verwant aan graffio (schram) en het werkwoord graffiare (schrammen). Graffiare staat via het Latijn in verband met het Griekse werkwoord γράφειν (graphein, inkrassen, schrijven, graveren

Kunst

Aanvankelijk werd graffiti als low brow art beschouwd, maar toen de uitingswijze evolueerde werd het in bredere kringen als kunstuiting gezien. De graffitimakers halen inspiratie uit allerlei andere media. De poppetjes die vaak naast de woorden zijn afgebeeld lijken in vorm en lichaamshouding veel op de stripfiguren van Vaughn Bodé. Soms worden zijn hagedissen of typische vrouwenfiguurtjes zelfs uit eerbetoon gekopieerd. Ook in de maatschappelijk aanvaarde kunstvormen is de graffitikunst doorgedrongen. De consumenten-objecten uit de American Art, de afkeer van de galerie-kunst en de happening-en-performance-drang van de conceptualisten droegen ertoe bij, dat de spuitbus-schilders in de jaren 80 graffiti als kunst gingen beoefenen.

Zonder zijn leraren Joseph Kossuth en Keith Sonnier aan de New Yorkse School for Visual Arts te willen negeren, beweerde Keith Haring toch: "The metro-stations are my galeries and there is my public

keithharing-2.jpg

Keith Haring maakte kunst die lijkt op de PopArt en overeenkomsten vertoont met Graffiti-Art Zijn cartoonachtige schilderingen en tekeningen gingen onder andere over aids, seks, drugs en apartheid.

 

Jean-Michel Basquiat 

Hij was een Graffiti Kunstenaar die korte tijd heeft samengewerkt met Andy Warhol(beroemde Pop Art kunstenaar)

Basquiat is op zeer jonge leeftijd door een overdosis aan zijn einde gekomen. Na eind jaren zeventig samen met zijn vriend Al Diaz als graffiti-artiest onder de naam SAMO (van 'same old shit') gewerkt te hebben, heeft hij vanaf begin jaren 80 indrukwekkende en veelbesproken schilderijen gemaakt.

Begin jaren 80 was er een grote, hernieuwde belangstelling in de internationale kunstwereld, na een periode waarin er vooral aandacht was geweest voor meer strenge en experimentele stromingen als minimal art en conceptuele kunst. Deze 'nieuwe schilderkunst', was veelal kleurrijk, figuratief , expressief en/of decoratief van aard

basquiat

street art

Street art is een stroming binnen de graffiti-beweging. Onder street art valt alle (illegaal )aangebrachte kunst die niet bij het klassieke graffitibeeld behoren.

De meeste street art komt voor in de vorm van stickers, sjablonen en posters, maar ook zonder toestemming geplaatste beelden, schilderingen en mobielen vallen hieronder.

Het verschil tussen graffiti en street art is dat het bij graffiti om de naam zelf (en dus de maker) gaat en voor street art is de afbeelding belangrijk. Het criterium voor graffiti is de moeilijkheidsgraad en voor street art de originaliteit. Veel street-art-artiesten werken anoniem en verspreiden afbeeldingen zonder naam of boodschap.

Het is ontstaan in de jaren '70 en werd toen gebruikt om politieke standpunten duidelijk te maken. Later verdween het fenomeen weer en het dook pas weer op in de late jaren '90. Dit keer als een zuivere kunstvorm, waarbij de straat als tentoonstellingsruimte dient.

baksky

Banksy is het pseudoniem van een wereldberoemde Graffiti kunstenaar. 

Zijn kunstwerken zijn vaak politiek en humoristisch van aard.

In zijn straatkunst combineert hij graffiti met sjabloontechniek.

Zijn straatKunst is te vinden in verschillende Europese steden maar ook buiten Europa zoals in de Palestijnse gebieden en de Verenigde Staten.

banksky-1.jpg

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb