Louise Bourgeois

Louise Joséphine Bourgeois werd in 1911 in Parijs geboren als dochter van tapijtmakers. Op een leeftijd van 12 jaar ging Louise haar ouders reeds met reparatiewerkzaamheden helpen. Op haar vijftiende ving zij een studie wiskunde aan de Universiteit van Parijs, de Sorbonne aan. Vooral haar studie geometrie droeg bij aan haar vroege kubistische tekeningen. Nog zoekende naar haar eigen stijl begon ze te schilderen en studeerde ze aan de École du Louvre en vervolgens aan de École des Beaux Arts. Ook werkte ze als assistent bij Fernand Léger. In 1938 verhuisde ze met haar Amerikaanse echtgenoot Robert Goldwater, een kunsthistoricus, naar New York City waar ze haar studie voortzette aan de gerenommeerde Art Students League of New York. Louise Bourgeois ging exposeren vanaf 1947 met sculpturen en houten figuren. Een van de meer bekende werken uit die vroege periode is The Winged Figure (1948). Ondanks haar vroege succes (een van haar werken werd aangekocht door het Museum of Modern Art), werd Bourgeois gedurende de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw door de kunstmarkt min of meer genegeerd. Pas in de zeventiger jaren, na de dood van zowel haar echtgenoot als haar vader, werd ze een succesvolle kunstenaar.

Louise-Bourgeois-In-and-Out-1995-1024x683.jpg

 

Het universum van Bourgeois is gebaseerd op een huiselijke, familiale situatie. De kleine Louise Bourgeois was erg aan haar vader gehecht, op een haast ziekelijke wijze, maar ontwikkelde een even ziekelijke haat tegen hem toen ze te weten kwam dat hij een affaire had met de kinderjuf.
Haar jeugdervaringen speelden een grote rol in haar werk. Seks werd niet verborgen gehouden in het ouderlijk huis. Begrippen als overspel, schuld en macht werden de belangrijkste elementen in het werk van de beeldhouwster.
Haar werk is sinds de jaren 1930 doordrenkt van een even onvoorwaardelijke liefde als haat tegen de vaderfiguur. Als gevolg hiervan mag ze in haar werk graag commentaar leveren op de strijd tussen de seksen en de narigheid die daarvan het gevolg is ('mijn werk gaat over pijn, verdriet, angst, agressie, liefde, verlangen, de angst om te falen en verlatenheid').

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb