KUNST & ONDERZOEK

joseph beuys

 

In de jaren ’80 van de vorige eeuw zien we in de kunst een opleving van de belangstelling voor zaken als magie, mystiek en spiritualiteit ontstaan.

In de jaren ’90 is er veel belangstelling voor de relatie tussen kunst en taal middels het werk van o.m. Joseph Kosuth.

 kosuth

Weer later bestaat in de kunst voornamelijk aandacht voor beeldmanipulatie d.m.v. computertechnologie.

struycken

 

 En in haar meest recente ontwikkeling richt de kunst zich op de positie van de ontheemde mens en verruilt zij momenteel esthetiek voor ethiek.

 

 Niettemin is de term ‘onderzoek’ niet meer weg te denken uit de wereld van de beeldende kunsten en wordt daarin op vier gebieden toegepast, t.w.:het formele onderzoek (alles in hethet onderzoek naar de beeldmiddelen (materialen, materiaalcombinaties en bewerkingstechnieken) bourgeoisFemme-Maison-a-sculpture--006louisebourgeois-1.jpg

louise-bourgeois-1-1.jpg

louise bourgeois

het onderzoek naar de waarneming (video-art, performance, environmental art);


het onderzoek naar de mogelijkheid om betekenissen in beeld te  brengen.

 

 

chuck close

Aan het eind van de twintigste eeuw lijkt een beweging "terug in de tijd" te ontstaan( misschien onder invloed van het postmodernisme).

Er ontstaat een superrealistische schilderkunst, het hyperrealisme, waar kunstenaars met grote precisie de werkelijkheid afbeelden, bijvoorbeeld in de vorm van stillevens. 

De nieuwe schildertechnieken en materialen, de acrylverf en de airbrushtechniek geven een impuls aan dit superrealisme. Toch wordt niet de werkelijkheid weergegeven, maar de kunstenaar maakt een keus uit wat hij ziet en hij vergroot uit wat hij wil laten zien.

Middels graffiti maken straatkunstenaars hun werk, hoogstens met een paraaf, een zogeheten tag, ondertekend

Maak jouw eigen website met JouwWeb