kunst & betekenis

Beeldende kunst is de vorm van kunst waarbij het beeldende (de afbeelding) voorop staat. Een afbeelding in de zin van een uitbeelding, die een platte of een ruimtelijke vorm kan aannemen met een zichtbaar resultaat. In Engelssprekende landen spreekt men over visual arts. Deze kunstvorm werd ook wel eens plastische kunst genoemd, maar dat is een gallicisme ontstaan uit de Franse term arts plastiques. Dat geeft aan dat de gemaakte werken plastisch, dat wil zeggen tastbaar zijn

Betekenis

 

De gebruikelijke omschrijving van de term betekenis is datgene in de werkelijkheid waar door middel van een teken (een woord, gebaar, beeld, voorwerp of andersoortige betekenisdrager die verwijst naar een betekenis) naar wordt verwezen.

Rotstekeningen behoren tot de oudste uitingen van schilderkunst.

Fresco's: muurschilderingen aangebracht in een natte kalklaag.

Brandschilderen: Een oude techniek waarmee men glas in lood ramen kan maken is

Gebrandschilderd glas werd veel in kerken toegepast.

Majolica: Geschilderd aardewerk wordt majolica, plateel of faience genoemd.

Email:Een glasachtige massa in een dun laagje ter versiering aangebracht op een metalen voorwerp.

Miniaturen zijn kleine geschilderde illustraties in oude handschriften.                          Iconen zijn religieuze voorstellingen op hout                                                                 Tatouages zijn voorstellingen met inkt op de huid worden tatoeages genoemd.

 

De Tweede Wereldoorlog betekende een omslag in de kunst: kunstenaars gingen steeds meer experimenteren stijlen en materialen.

In de kunst van 1945 tot nu kun je zien dat het experimenteren doorgaat in uitzonderlijke gebouwen die ontworpen zijn door verschillende bijzondere architecten. In de 2e helft van de twintigste eeuw kon een kunstenaar verf op doeken gooien of een kant en klaar product uit de winkel tot kunst verheffen.  Ook de computer werd onderdeel van de hedendaagse kunst. Kortom, veel veranderingen die inhoudelijk de betekenis van kunst veranderden.