miniatuuminiatuurlarge.gif

 

 

ROMAANSE SCHILDERKUNST

Architectuur, beeldhouwkunst en Schilderkunst staan in dienst van het Geloof.

Ze vormen samen een geheel.

De Romaanse schilderkunst (1100 tot eind 1400 na Chr) is de eerste kunststijl die overal in Europa voorkomt.

De schilderkunst is gestileerd, maar  bewegingen, gezichtuitdrukkingen worden in de loop van de periode meer expressief.

Van een ruimtelijke achtergrond is nog geen sprake.

Miniaturen: hele kleine geschilderde afbeeldingen van  bijbelse voorstellingen komen voor als

illustraties in handgeschreven boeken

Fresco’s: grote wandschilderingen op muren in de kerken en kloosters.

 

 

 

 

romaanseschilderkunst.jpg

romaansfresco.jpgromaans fresco

In de (vroege) middeleeuwen werden alle belangrijke boeken met de hand (over)geschreven.

Er was nog geen boekdrukkunst (de drukkunst wordt 4 eeuwen later uitgevonden).

Monniken (in de kloosters) kopieërden boeken en maakten daar illustraties bij.

Niet alleen het schrijven was van hun hand, maar ook de tekeningen.

Monnikenwerk

Afbeeldingsresultaat voor miniatuur

Op deze afbeelding  kun je zien met hoeveel zorg en detail zo’n bladzijde gemaakt wordt. De beginletters vormden een schilderijtje op zich. Soms duurde het weken voordat één bladzijde af was. De afbeelding gaf in beeld weer waar het verhaal op de bladzijde over ging. Het moest dus overzichtelijk zijn; alleen de hoofdfiguren uit het verhaal en niet teveel detail. Naast de kunstige beginletters werd er soms ook een hele bladzijde gebruikt voor een schildering.

Deze bijbels waren erg kostbaar, omdat er zoveel uren manwerk in zat, maar ook omdat het gebruikte materiaal kostbaar was. Zo werd er soms bladgoud in de afbeeldingen verwerkt. De boeken werden in opdracht van rijke mensen (de adel) gemaakt. Gewone burgers hadden geen geld voor dergelijke luxe boeken. De meesten konden ook helemaal niet lezen.

Fresco

Er werd ook op groot formaat gewerkt en wel op de muren, op plafonds en op de gewelven van kloosters en kerken. Hier maakten kunstenaars fresco’s. Een fresco is een schildering die gemaakt wordt met behulp van natte kalk en pigmenten. Als de kalk opgedroogd is, vormt het één geheel met de muur. Zoals ook het geval is met de beeldhouwkunst staat de schilderkunst in het teken van het geloof.

romaansschilderij-1.jpg

SYMBOLEN: Een voorbeeld is het gebruik van de afbeelding van een herder met een schaap. De herder staat symbool voor Christus als Goede Herder. Een goede herder zorgt goed voor zijn kudde schapen en Christus, als goede herder, gaat zelfs zover dat hij zijn leven geeft voor de mensen. In de middeleeuwen werden vaak symbolen en metaforen gebruikt om een verhaal te vertellen. Het is de taal van die tijd.

Wandkleden

Schilderen kun je ook met naald en draad. Op gedetailleerde borduurwerken konden belangrijke gebeurtenissen uit de (Romaanse) geschiedenis worden vastgelegd.

o800px-tapestry_by_unknown_weaver_-_the_bayeux_tapestry_detail_-_wga24163.jpg

bosch

Maak jouw eigen website met JouwWeb