Moderne kunst - Kunst na 1940

Stromingen

Ga naar www.kunstkennis.nl

Daar kun je deze stroming aanklikken en meer te weten komen

abstract expressionisme

Materieschilderkunst
Cobra
Pop art
Nouveau réalisme
Op art
Post-Painterly Abstraction
Minimal art
Conteptual Art
Arte Povera
Land art
Hyperrealisme
neo-expressionisme
Fundumentele schilderkunst
 

avantgarde4.jpeg

Moderne kunst

Avantgardistische Kunst ( begin 20e eeuw tot 60er jaren) wordt Moderne Kunst genoemd.

Belangrijke stromingen in de Moderne Tijd waren kubisme, futurisme, dadaïsme en surrealisme. Een algemeen kenmerk van de moderne kunst is de drang om te experimenteren. Tussen het kunstwerk en de zichtbare werkelijkheid ontstaat een een groot verschil (bijvoorbeeld door abstractie of door het kunstwerk als idee te presenteren.)

Het Postmodernisme wordt de stroming genoemd die na de zestiger jaren de kunst overheerst..

De Kunstbeleving werd steeds individueler. Schoonheid’ is een relatief begrip geworden. Iedereen mocht zijn of haar persoonlijke smaak hebben. Kunstenaars werken vaak niet meer vanuit esthetisch oogpunt, maar vanuit een concept

pollock.jpgjackson pollock

"jack the dripper" (bijnaam)

Vanaf de 2e helft van de eeuw bestonden meerdere stromingen naast elkaar en aan het einde van de eeuw domineerde in de schilderkunst weer de figuratie.

In de periode na de 2e Wereldoorlog werd de abstracte kunst verder ontwikkeld , verschillende stromingen zijn daarin  te onderscheiden: Colourfield Painting

Met Mark Rothko wiens Kunst bestond uit de grote monochrome kleurvlakken.                 De grote werken van Jackson Pollock (Abstract Expressionisme) die de verf met kracht op het doek smijt of laat druppelen (dripping). De informele schilderkunst stelt ook vooral de handeling van het schilderen zelf voorop, Action Painting.

In de 60er jaren verdwijnt de schilderkunst naar de achtergrond. In musea komen performances, videokunst, lichtkunst en Minimal Art aan bod. Ook de conceptuele kunst, het concept van het kunstwerk, lijkt belangrijker geworden dan de gebruikte techniek van verf op doek.

Aan het eind van de twintigste eeuw lijkt een beweging terug te ontstaan naar de figuratie, misschien onder druk van het postmodernisme. Er ontstaat bijvoorbeeld een superrealistische schilderkunst, het hyperrealisme, waar kunstenaars met grote precisie de werkelijkheid afbeelden. 

 

 

Beside the sea No. 24, 1962Water of the Flowery Millgorky

 

rothko.jpgrothko   

Maak jouw eigen website met JouwWeb