Gordon Matta-Clark

Gordon Matta-Clark (geboren Gordon Roberto Matta Echaurren, 22 juni 1943  - 27 augustus 1978) was een Amerikaanse kunstenaar bekendst voor zijn site-specific kunstwerken die hij maakte in de jaren 1970.Hij is beroemd door een reeks werken in verlaten gebouwen, waarin hij afwisselend delen van vloeren, plafonds en wanden verwijderde.

Gordon Matta-Clark geniet vooral bekendheid vanwege zijn spectaculaire Cuttings, waarbij hij geometrische vormen uit de muren, vloeren en plafonds van leegstaande en vervallen panden sneed. Een paar van zijn bekendste ingrepen zijn het in Antwerpen gerealiseerde Office Baroque (1977)

 

gordonmattaclark.jpg

 en het werk Splitting (1974),

 

 waarvoor hij een volledige woning in twee zaagde. Tijdens zijn korte artistieke loopbaan – Matta-Clark stierf in 1978 op 35-jarige leeftijd aan kanker – realiseerde hij echter een oeuvre dat zowel vormelijk, inhoudelijk als conceptueel gekenmerkt wordt door een enorme diversiteit. Niet al zijn werk heeft een architecturale inzet. Hij ontwikkelde ook ‘culinaire’ projecten, zoals de alchemische bereiding van foto’s of de oprichting van het restaurant Food voor de artistieke gemeenschap in SoHo; hij maakte documentaires over zijn Cuttings en films over de underground van New York en Parijs; hij realiseerde fotografische reeksen over ‘wachtgevels’ of over graffiti in New York

 

 Hij heeft zich nooit als theoreticus geprofileerd, hij was vooral een man van de fysieke actie, een uitvoerder, een gedreven en begenadigd performer. Zijn werk viel dan ook moeilijk los te koppelen van de figuur Matta-Clark. Ook in het dagelijkse leven stond hij bekend om zijn uitgesproken fysieke presentie, zijn exuberante levensstijl en zijn buitengewoon charisma

 Matta-Clark wist van bij het begin zeer goed waar hij naartoe wilde en hanteerde een duidelijk omlijnd conceptueel raamwerk.

 .